28/08 2019

Geschiedenis van de food truck cultuur

Het komt vast niet als een verrassing dat wij van street food houden: het zit tenslotte in onze naam. Dagelijks kunnen wij onze passie uitoefenen en mensen kennis laten maken met heerlijke food concepten van over de hele wereld. Maar waar komt street food eigenlijk vandaan? Vandaag duiken we in onze geschiedenis.

Street food: een wereldwijd fenomeen

Street food is niet op één plaats in de wereld begonnen. Over de hele wereld leek het mensen vroeg of laat een goed idee om vers bereid voedsel op straat te verkopen. Dat gebeurde gewoonlijk voor weinig geld, zodat street food vooral werd gegeten door mensen met een lager inkomen.

Een van de eerst bekende gevallen is de verkoop van kleine, gefrituurde visjes in het oude Griekenland. Tijdens opgravingen in Pompeï ontdekten archeologen een groot aantal straatverkopers die voedsel aanboden. Ze werden vooral gegeten door arme mensen, die geen mogelijkheid hadden thuis te koken of bakken.

Een wijdverspreide traditie

Bijna alle beschavingen kennen wel een vorm van street food, en dat wordt door de jaren heen ook beschreven. Zo laat een Florentijn in de late 14e eeuw weten dat men in Caïro veelal picknickt met het eten dat ze bij straatverkopers haalden. In 1502 was het Ottomaanse rijk (Turkije) het eerste land dat street food legaliseerde.

Omdat street food op veel verschillende plekken op natuurlijke wijze ontstaan is – in tegenstelling tot één fenomeen dat de wereld verovert – zijn er grote culturele en regionale verschillen. Het enige dat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is het feit dat het letterlijk eten op straat is, en vanuit kraampjes of vanaf voertuigen wordt aangeboden.

Food trucks

Hoe zijn we van street food in kraampjes naar voertuigen gegaan? Daarvoor kunnen we Amerika als directe voorloper aanwijzen. In de jaren na de Burgeroorlog reden ‘chuck wagons’ rond, die cowboys op de prairie voorzagen van eten. Tegelijkertijd ontstond in de grote Amerikaanse steden de traditie om arbeiders te voorzien van een snelle, goedkope en vullende lunch. Dat deden ze vanaf karretjes op straat, de welbekende foodtrucks.

Een culinaire uitdaging

Tegenwoordig lijkt street food helemaal niet meer op dat goedkope eten van vroeger. Dat komt door chef Roy Choi. Deze Koreaanse chef uit LA begon in 2008 een eigen food truck, vanuit waar hij alleen hoogwaardige gerechten serveerde. Zo ontstond het idee van een culinaire vorm van street food: gastronomische hoogstandjes met verse ingrediënten en bijzondere smaakcombinaties. Street food werd daarmee steeds populairder onder de foodies, zodat er nu hele festivals ontstaan rondom deze vorm van eten.

Ook genieten van food truck street food?

Boek Mobile Street Food voor je event!

Follow us